Het werk van Stichting Hulp aan Oost Europa

001

Gaat het nu al beter in Roemenië?

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Ons antwoord is dan, voor sommige mensen gaat het beter, maar voor heel veel mensen neemt de armoede steeds maar toe. Men zegt, het land heeft zich jaren geleden bevrijd van een dictator, maar niet van diens erfenis. Je ziet het overal in het land. Half afgebouwde flats, betonblokken zonder behoorlijk sanitair. Soms ontbreekt stromend water, in ieder geval er is geen sprake van enig normaal wooncomfort. Als je het geluk hebt om vast werk te vinden, dan kun je over het algemeen je wel iets meer permitteren, maar helaas zijn er honderd duizenden die dat geluk niet hebben en er komen er in de laatste jaren steeds meer bij. In dat geval ziet het er heel treurig voor je uit, maar ja, als je dan nog maar een beetje hoop kan hebben, dat er misschien in de toekomst werk voor je is. Hoop doet leven, men verwacht hulp vanuit de EU, het is alleen de vraag of die hoop gerechtvaardigd is.

Uiteraard is er ook een bevolkingsgroep waar gewoon geen uitzicht voor is, zieken, invalide mensen, bejaarden mensen, vrouwen die alleenstaand zijn en een groot gezin met kinderen hebben. Het komt nogal eens voor dat mannen vertrekken naar het buitenland om geld te verdienen, maar tegelijk hun gezin vergeten en jaren niet meer terugkomen of iets van zich laten horen.

Om in zo’n betonblok te wonen moet je soms wel erg creatief zijn. Als het gezin uit meerder personen bestaat is er meestal niet voor ieder kind een slaapkamer, laat staan een behoorlijk bed. Om maar niet te spreken over een ouderlijke slaapkamer, die is er heel vaak helemaal niet. Wat doet men, ’s avonds wordt bijvoorbeeld de keuken omgebouwd tot002 slaapkamer en de woonkamer tot ouderlijke slaapkamer etc.. Gekookt wordt er soms vanwege het ruimte gebrek op een piepkleine balkon. Verwarmd wordt er met zo’n typische Roemeense kachel: een smal, hoog en stenen geval, maar vaak kan men daar maar één kamer mee verwarmen en soms is er gewoon geen geld voor hout. Stromend water is er op sommige dagen vaker niet dan wel en als het er is, kan het zomaar gebeuren dat het water bruin is en er wormpjes in zwemmen. Een centraal toilet gebouw is op de gang, daar moet men zich ook douchen en wordt vaak ook de was gedaan. De revolutie bleek voor velen zeker niet de toegangspoort tot het westers consumptie paradijs. Maar daar in de betonblokken wonen ook mensen die de Heer Jezus liefhebben en Jezus heeft gezegd in Mat.25:40

“Voorwaar zeg Ik u: Voor zoveel gij dit een van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan”.

Om die reden willen we graag doorgaan met het geven van hulp, maar we kunnen het alleen samen met u doen. Mogelijk vertrekken we binnenkort (2014) weer naar Roemenië. Tenminste, als God het ons geeft dat er genoeg sponsors zijn om ons te helpen, zodat we daar kunnen helpen. Zou u iets kunnen doen?

We willen u graag informeren over het werk van de stichting Hulp aan Oost Europa. Ons doel is om de vele armen in Roemenië, te helpen. In het bijzonder willen we onze broeders en zusters, die de Heer Jezus ook liefhebben, niet aan hun lot overlaten.

Menselijk gesproken is het einde van veel lijden nog steeds niet in zicht. We hebben soms gehuild, om de pijnlijk situaties die we zagen. Ouderen die geen hulp van kinderen, familie of vrienden hebben, zijn in een land als Roemenië, vaak erg arm. Een ouderdomspensioen van 80 tot 150 euro per maand, is heel normaal. Daarvan kan men echter geen huis huren, kleding of medicijnen kopen. Soms komt men in een zeer verarmde situatie terecht, waaruit zonder hulp, alleen de dood nog uitkomst kan geven.

Activiteiten van de stichting.

Humanitaire Hulp. Regelmatig delen we in Roemenië voedselpakketten uit aan mensen die leven in bittere armoede, in de vele afgelegen gebieden. Velen van deze mensen zijnvoedsel2 niet instaat om de kosten van een gevarieerde maaltijd voor een gezin te betalen. De gevolgen zijn vitamine gebrek en ondervoeding, met name bij kinderen. We werken ook samen met het opvangcentrum Casa Lumina in Oradea (Roemenië), waar kinderen uit arme gezinnen dagelijks een warme maaltijd wordt aangeboden.

We willen ze zo graag laten zien dat er christenen in Nederland zijn, die hen niet vergeten zijn. We bezoeken ook velen thuis, soms in krotwoningen in arme wijken, om te kijken naar wat nog meer nodig is om hen te kunnen helpen.

Kledingtransporten. We brengen kleding naar Roemenië. We geven de voorrang aan kinderkleding en vooral kinderschoenen. De laatste jaren was het steeds meer mogelijk om ook nieuwe kleding en schoenen voor kinderen naar Roemenië te brengen.

Evangelisatie. Naast humanitaire hulp evangeliseren we ook in Roemenië. Daarvoor gaan we soms naar moeilijk bereikbare plaatsen, om juist daar de boodschap van Gods liefde te brengen, waar men nog weinig hier van hoorde en tevens ondersteunen we zendelingen.

Noodfonds. We hebben een speciaal noodfonds in Roemenië, waaruit we regelmatig problemen kunnen oplossen van financiële aard. Het gaat dan om arme mensen die bijvoorbeeld medische hulp nodig hebben, of buiten hun schuld in financiële nood kwamen. Bijvoorbeeld, men heeft geen werk en kan niet de kosten van verwarming of huisvesting betalen.

Geld is nog steeds erg hard nodig, want de armoede is momenteel enorm, velen hebben in Roemenië te maken met de gevolgen van de kredietcrisis hier in het westen. Daardoor is de werkeloosheid enorm, velen konden in de afgelopen winter o.a. hun energie rekeningen niet betalen en moesten schulden maken om te overleven.

Vaak horen we mensen die zeggen dat ook in ons land problemen zijn en armoede is. Maar toch is dat zeker niet te vergelijken met wat we in Roemenië zien. Sommige mensen in ons land moeten gebruik maken van de hulp van voedselbanken, maar in Oost Europa zou men God danken voor voedsel banken als in ons land.

We zijn op zoek naar meer vaste sponsors, die ons een maandelijkse bijdrage willen sturen. Elk bedrag hoe klein ook is welkom en helpt ons het werk voort te zetten.

Henk en Diny Herbold

Meer info website: www.hulp-oosteuropa.nl

Over HH

Our desire is to preach the gospel of God's love in different ways. Also we would like to help other people, if you are in trouble or you need advice.
Dit bericht werd geplaatst in Zending en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s